Gimp Suli E-tanterem megválaszolt kérdései

Már megkérdezték tőlünk, s ezekre a válaszokat itt találja.

Szeretnénk választ adni az Ön kérdésére is, először kérem
nézze át az alábbi gyakran ismételt kérdéseket és a válaszokat!
Amennyiben ezek között nem talált választ az Ön kérdésére, akkor küldje el számunkra e-mail-ben.


A képszerkesztés alapjait lehet elsajátítani, annyi tudást ebben a témában, amennyi elegendő és szükséges az ECDL Képszerkesztés moduljából levizsgázni.

Számítógép kezelési alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a hallgató a Gimp* használatának az elsajátítására tudjon koncentrálni.

A nélkülözhetetlen ismeretek:

- program telepítése,
(a Gimp* programot telepíteni kell a suli megkezdése előtt)
- mentés, mentés másként, megnyitás gyakorlott ismerete;
- menü, gyorsmenü, eszköztár, ... ismerete, az írott tananyag megértéséhez;
- mappák, fájlok kezelése, fájltípus és jelentése nem okozhat gondot;
- Windows ablakok ismerete és rutinos használata;

Az oktatóvideók sokat segítenek abban, hogy akár menet közben is el lehet sajátítani ezeket a nélkülözhetetlen ismereteket, ám így lényegesen több idő szükséges a végső cél eléréséhez - a Gimp* és a képszerkesztés alapvető ismereteinek az elsajátításához.

Az e-tantermek a klasszikus tanterem mintájára minden eszközt biztosít ahhoz, hogy a betérő diák, hallgató minden segítséget megkapjon a tanuláshoz:

- tananyagot és egyéb segédleteket,
- minta feladatokat, magyarázatokat szövegesen vagy videó formájában,
- önállóan megoldandó feladatot - tananyag egységenként - amelyet megoldva, az e-tanteremben leadva, az oktatója ellenőriz és értékel
- kérdéseket tehet fel a hallgató, s a választ egy napon belül itt kapja meg,
- személyes online tanácsadás

A Gimp* Suli képszerkesztési ismeretei ajánlottak mindazoknak,

- akik szeretnének ECDL vizsgát tenni;

- akik szeretnék a képszerkesztés alapjait elsajátítani;

- akik bonyolult időbeosztásban dolgoznak és mégis szeretnék gyorsan megtanulni a képszerkesztési ismereteket;

- kezdő fotósoknak, akik fotóikat számítógépen szeretnék korrigálni, szerkeszteni;

- ....

A tananyag 24 óra + ráadás további kedvcsináló óra. Szorgalmas hozzáállást és intenzív tanulást feltételezve minden e-tantermi órához egy további óra szükséges még, az alábbiak miatt:

Az e-tantermi óra anyaga a szükséges elméleti és gyakorlati alapot tartalmazza. Az új ismeret ez alatt az óra alatt megérthető a leírásokból, a lépésről-lépésre bemutatott mintafeladat megoldásaiból.

További időt igényel még:

- a mintafeladat esetleges többszöri áttekintése, elkészítése.
- az önálló feladat - házi feladat - megoldása, majd annak - a tanári visszajelzések szerinti - javítása is.
- a megértést támogató videók megtekintése, többszöri megtekintése illetve a videó kíséretében a feladat megoldása. Ez egy lassúbb folyamat, több idő kell hozzá.
- tesztek elvégzése és az eredmények elemzése.

A tanfolyam elvégzéséhez a Gimpre van szükség a képek szerkesztéséhez ennek a szabad programnak a segítségével tanulunk a Gimp* Suliban.
A Gimp* szabad szoftver, a felhasználás szabadságával. Letölthető a http://gimp.hu< oldalról indulva. Több operációs rendszer alá alkalmas változata van, válassza a saját gépének operációs rendszere szerinti legújabb verziót.

Az e-tanterem látogatásához egy böngészőprogramra és természetesen internet elérhetőségre is szükség van. Egy mail fiók kell még a regisztrációhoz is és a tanulás során a további kommunikációhoz, pl amikor egy tesztet kitölt, akkor annak az eredményt tartalmazó oldal URL-jét mail-ben küldi az e-tanterem.

Igen, a Gimp* Suli megkezdése előtt ajánlott feltelepíteni a saját gépre.
A Gimp*-nek hordozható változata is létezik, amelyet akár egy usb-ről is futtathatunk tetszőleges gépeken is. Látogasson el a http:sourceforge.net és a http://gimp.org< oldalakra tájékozódni.

A telepítésről készült egy részletes leírás, amely tartalmazza a letöltéshez szükséges linkeket és néhány képernyőképet is a telepítés támogatásához.

A telepítés a Gimp Tankönyv fejezete<.

Igen,

<a GevaPC Informatika díszes oklevelét,
amely igazolja a 25 órás képszerkesztési ismeretek elsajátítását. Az oklevél feltétele, hogy az önállóan elkészítendő feladatok - házi feladatok - 80%-át beküldje a hallgató az e-tanterembe tanári ellenőrzésre, s a kezdéstől számított három hónapon belül végére érjen.

 

A Gimp* Suli teszteket biztosít hallgatói számára, amelyekkel ellenőrizhető a megszerzett tudás:
- A hallgató egy tesztet megoldva, azonnal értékelést is kap annak eredményességéről. Ezt a tanulmányai során később is elérheti és természetesen a hallgatók csak a saját eredményeiket láthatják a suliban.
- A tesztek a tanulás meghatározott fázisában, meghatározott óra tanulás után érhetők el, és az addig megszerzett ismeretek ellenőrizhetők.

A megszerzett tudás ellenőrzését támogatják az - órákhoz kapcsolódó - önállóan megoldandó feladatok.
A feladatok megoldását a hallgató leadhatja ellenőrzésre itt a Gimp* Suli e-tanteremben, amelyhez egy napon belül tanári értékelést kap. Ennek alapján korrigálhatja a megoldását ha szükséges, ezzel is tökéletesítve a tudását.

1. Alkalmas az ECDL képszerkesztési modul vizsgájához, a program ára 0 Ft.

Az ECDL 8. moduljából vizsga az Adobe Photoshop programmal vagy a Gimp* programmal tehető. Elsősorban az a döntő, hogy ahol vizsgázi szándékozik mik a lehetőségek.
Ha a kiszemelt ECDL vizsgaközpontban lehet Gimppel, akkor érdemes ezt a lehetőséget választani amiatt, hogy míg a Gimp* szabadszoftver, azaz ingyen hozzá lehet jutni és szabadon felhasználható, addig az Adobe Photoshop programja kereskedelmi szoftver, azaz fizetni kell a használatáért és nem is keveset.

2. Nagy tudású program, rétegek kezelésére alkalmas

Ezzel több az általános képszerkesztő programoknál és tudásával, szolgáltatásaival a professzionális képszerkesztő programok nyomnokában jár. Alkalmas digitális fotók manipulálására, korrekciójára és javítására, honlap grafikai elemeinek az elkészítésére, teljes grafikai dizájn elkészítésére, képernyőn megjelenítendő képek elkészítésére, de még animáció is készíthető vele.

A Gimp* Suli éjjel-nappal nyitva, s az interneten keresztül el lehet érni, így mindenki akkor tanul, amikor a munkája, teendői lehetővé teszik, amikorra beütemezi a tanulást.
Célszerű a tanulást ütemezni, tervezni - amennyire csak megvalósítható -, hogy ne véletlenszerű legyen a tanulás, hanem a heti egyéb teendők közé, előre besorolt módon, rendszeresen valósuljon meg.
Hetente 3-4 óra - Gimp* Suli óra - új ismeret tanulása ajánlott.

Igen,

a Gimp* Suli rendelkezik Tanácsadó szobával, ahova belépve: szövegesen, mikrofonon keresztül hanggal lehet kérdezni, segítséget kérni az ott tartózkodó tanártól. (az ügyeletről bejelentkezést követően kapnak tájékoztatást a hallgatók)

Webkamerán keresztül láthatja is a tanácsadást tartó tanárt, konzulenst.

Minden-, digitális képekkel kapcsolatos teendőkre ajánlom a Gimpet:

- képek előkészítése a webre, honlap grafikai és dizájn elemeinek elkészítésére, e-book dizájnja, animációk, ...

- képernyőn való megjelenítésre szánt képek (pl prezentációhoz, dokumentumok grafikai elemeihez, ...) készítésére.

Hmmm... a második kérdésnél megfordítanám a kérdést:
Melyik képszerkesztő programmal, programokkal vetekszik?

Méltó ellenfele a Photoshop program és a Corel Draw - bár ez utóbbi több tekintetben is más program, ezért nem szokás egy kalap alá venni a másik ketőtvel, bár vele is el lehet készíteni mindazt, amit a Gimppel és a Photoshoppal.

Az igazi vita tehát arról szólhat, hogy melyik jobb a Gimp* vagy a Photoshop. Nos tehát a Photoshop a nyomtatásra szánt képek elkészítésében több szolgáltatást nyújt, CMYK* színmódot képes alkalmazni, kezelni, míg a Gimp* nem, ezen a területen megelőzi a Gimpet.

Az eredmények egyszer közvetlenül a teszt elvégzése után megtekinthetők - kérdésenként jelezve a válaszok helyességét. Ez az eredmény eltárolódik és később is megtekinthető. A tárolás címét, URL-jét, a rendszer automatikusan elküldi a regisztrációnál megadott e-mail címre.

Minden hallgató csak a saját eredményét tekintheti meg és ezt is csak a bejelentkezést követően.

Igen, minden óra írott anyagához tartozik videó is.
Leginkább a nehezebben érthető ismeretekhez, mintapéldák elkészítéséhez készültek videók. Néhol az önállóan megoldandó feladatokhoz is ad iránymutatást  videó.

12 órán belül biztosan megérkezik rá a válasz, ezt a határidőt magabiztosan tudjuk vállalni.
Az ettől sürgősebb kérdésekre akár azonnal választ is lehet kapni a tanteremben tartózkodó tanártól.

A belépő érvényességi ideje alatt tetszőleges ideig lehet tanulni, nincs nyitvatartási idő. A belépő érvényességi ideje 3 hónap, az első bejelentkezés időpontjától számítva.

Hallgatóként csakis saját ismereteinek bővítésére használhatja a tananyagot. Ha oktatáshoz használná, akkor kérem, vegye fel a kapcsolatot< velünk, hogy ennek részleteit megbeszéljük.

Hallgatóként kedvezményben, visszatérítésben részesülhet - 20% - aki új hallgatót hoz a Gimp* Suliba, hozott hallgatónként 20%. Kérem személyesen vegye fel velünk a kapcsolatot mindazon Gimp* Suli Hallgató, aki új hallgatót hozna.

A tananyaghoz szerzői jog kapcsolódik, így törvényt sért mindaz, aki a tananyagról a szerző engedélye nélkül - akár teljes egészében, akár részleteiben - másolatot készít, letölti és terjeszti.

  1. Regisztrálni kell< itt a honlapon, a Gimp* Suli bejáratánál.
  2. Regisztrált felhasználók számára - belépést követően - elérhető a Gimp Suli VIP belépő< megrendelő űrlap, ennek segítségével meg kell rendelni a belépőt.
  3. El kell olvasni és elfogadni a Gimp Suli használatához< a szerződést, amely már előre elolvasható a névtelen látogatók számára is.
  4. A megrendelés fogadásakor e-mailben küldjük a GevaPC< számlaszámot, amelyre utalni kell a belépő árát, - január 30-ig, a bevezető ár - 15 000 Ft, ezt követően már 25 000 Ft lesz.
  5. A Gimp* Suli adminisztora ad megfelelő jogosultságot a belépő számára és ettől kezdve három hónapig szabadon lehet - a feltételeknek megfelelően - az e-tanteremben tanulni.

A teljes tananyag többek által alapos tesztelésre került, ezzel teljes mértékben kiszűrve a sajtóhibákat, elgépelést, a tananyag bevitelénél becsúszott hibákat. Tesztelőink tanárok és olyan tanulók, akik a számítógép kezelésével tisztában vannak. Ennek ellenére - főleg ha a hallgató bizonytalan bizonyos számítógép felhasználói fogalommal, művelettel - előfordulhat, akkor van lehetősége a kérdésre.


Több megoldást is kínál erre  a helyzetre a Gimp* Suli:

- a konkrét tananyaghoz hozzászólásával jelezheti ha valami gondja van vele.

- a Fórum<ban tehet fel kérdést,

- az online konzultáción kérdezhet szóban is, a videó csetes tanácsadó szobában,

- a Gimp* Suli kapcsolat űrlap<jával felveheti a kapcsolatot a suli üzemeltetőivel,

- Gimp* Suli tanárának kapcsolat űrlapjával azonnal felveheti a kapcsolatot a feladatainak ellenőrzésével megbízott tanárral.

Számítógépes képszerkesztés
Profi ismeretek, szabad szoftverrel
Gimp Suli