A Gimp program telepítése

<A program telepítése pár perc alatt elvégezhető és használatba vehető a program.

A GIMP* szabadszoftver, rasztergrafikus képszerkesztő program. A Gimp* tudja a képszerkesztő programok feladatait - kép átméretezése, fotók retusálása, képek kombinálása, mentés különböző formátumban, szerkesztés, vágás, képek kombinálása... Alkalmas mind amatőr mind pedig profi képszerkesztési feladatok elvégzésére. Elsősorban a képernyőre tervezett képek szerkesztésében erős. Mivel a CMYK* színmódot még nem tudja, ezért a nyomtatásra készítendő munkához az előzetes munkafázisok végezhetők a Gimppel. Nyomtatni lehet ugyan, de a lenyomat minősége nem befolyásolható a Gimpből, a lenyomat csakis a nyomtatón múlik.

A program forrása szabadon elérhető az interneten, onnét tölthető le, de nézzük a telepítést lépésről-lépésre:

 1. <A legfrisebb verziójú programból, az operációs rendszerünknek megfelelő forrást töltsük le a gimp* közösség honlapjáról: gimp.hu/letoltes<.  A letöltésnál figyelj oda, a gépeden futó operációs rendszertől függ, hogy az aktuális verzióból melyiket kell letölteni, telepíteni.  (pl a Windows operációs rendszer alá, a legutolsó stabil verziójú GIMP*, a szerkesztés napján: GIMP* for Windows 2.8.22.)
  <
  Fontos
  :
  - A letöltés befejezése után, a telepítés megkezdése előtt minden programot ajánlott bezárni.
  - A sourceforge.net letöltési oldala jelzi, hogy súgó nincs a telepített programban, igénybevenni a súgó szolgáltatást internet kapcsolaton keresztül, a böngészővel lehet majd.
  - A 64 bites Windows alá az alkalmas Gimp* forrás letöltési helye az oldalon lentebb található meg.

 2. <Egy exe - önkitömörítő fájl - kerül a letöltés eredményeként a gépünkre, amelyen duplát kattintva már indul is a telepítés.
  Fontos: biztonsági figyelmeztetés jelenhet meg az exe fájl indításánál, ezt nyugtázzuk és futtassuk a fájlt. Elindul a Gimp* Setup, azaz a Gimp* telepítője, egy varázsló.
 3. Az üdvözlő ablak arra ad figyelmeztést, hogy zárjunk be minden más programot - tegyünk így és csak ezután kattintsunk a Next gombra.
 4. Több ablakon keresztül elegendő lesz a Next gombon kattintva csak haladni előre.
  Megjegyzés: ha már volt korábbi verziója telepítve a programnak, akkor nem feltétlenül kell eltávolítani, mert az újabb verzió felismeri ezt a helyzetet és felülírja megfelelő módon.
 5. A telepítés során el kell fogadni a program licencét, azaz a használatáról szóló szerződést. Ez a GNU licence a felhasználás szabadságáról szól, tehát elfogadható Smile, ezt követően indul el a tényleges telepítés, az
  Install now gombbal
 6. A telepítés végét külön ablakban jelzi a Gimp* Setup varázsló, és ha itt a Launch Gimp* opciót bejelölük, a Finish gombra kattintva azonnal indul is. A Gimp* program és összetevői a C:/Program Files mappába kerülnek, a telepített verzió szerinti nevű mappába. Pl a 2.6.7-es verzió a GIMP*-2.0 mappába. Ezzel egyidejűleg létrejön a személyes gimp* mappa is, verziótól függő nevű mappában, az imént említett verziójú a .gimp*-2.6 mappával.  

A szokásos telepítés során egy parancsikon jön létre a Windows asztalon, annak a felhasználónak az asztalán, aki telepítette a Gimpet. Ez alapján a parancsikon alapján aztán már könnyű másolatot készíteni akár a Start menübe vagy a Tálcára, a gyorsindítás pultra.

<A windows szokásoknak megfelelően, a Gimp* is készít egy mappát a személyes beállításokat tartalmazó mappában is: user / .gimp*-2.6 a Gimp* 2.6-os verzió esetében, ahol a user a windows felhasználó neve.

Előfordulhat, hogy megkérdezi a telepítő varázsló, hogy milyen kiterjesztésű fájlokat társítson a Gimphez: itt azokat a fájltípusokat ajánlatos, amelyeket közvetlenül duplakattintással, a fájl tárolási helyéről szeretnénk majd megnyitni. A Gimp* natív* fájlformátuma az XCF*, ehhez mindenképpen a Gimpet kell társítani.

Ajánlom, hogy telepítse fel a gépére a Gimpet, s mielőbb iratkozzon be ide a Gimp* Suliba, mert annyira nagy tudású ez a programban, hogy hosszú ideig is eltarthat, mire kibogarássza, megtudja, mit-hogyan lehet megoldani vele.

A Gimp* nem csak Windows alá telepíthető, több operációs rendszer alá készült belőle változat, sőt, hordozható változata is létezik.
A Gimp* Suli szemléltető ábrái windows alatt készültek, ám ha valaki nem Windows alá telepíti, nem windows alatt használja, akkor is el fog tuni igazodni, akkor is meg tudja tanulni kezelni a programot, tudni-ismerni fogja a képszerkesztés alapjait a Gimp* Suli elvégzése révén.

Olvassa el a Gyakran Ismételt Kérdések< válaszait,

Kérdezzen a kapcsolat űrlap< segítségével,

Rendelje meg a
GIMP Suli Belépő<t.

 

GIMP* for Windows

Számítógépes képszerkesztés
Profi ismeretek, szabad szoftverrel
Gimp Suli